In de rubriek ECHTE VERHALEN interviewen we onderwijsprofessionals over hun ervaringen. Zo ook enthousiaste leraren in spe die via ons zij-instromen in het onderwijs. Waarom zet je die stap, wat neem je mee uit je eerdere ervaring en wat maakt je trots? We vragen het Tom Roozen, meester in opleiding bij ECHT Onderwijs.

 

Vertel: wie ben je, wat is je achtergrond en wat doe je nu?

"Mijn naam is Tom, ik ben 27 jaar en ik werk hier op het VSO Herenwaard. Ik ben hier vorig jaar begonnen als zij-instromer via ECHT Onderwijs. Hiervoor werkte ik als manager bij de Albert Heijn, maar daar kreeg ik gewoon niet meer voldoende energie van. Ik was al vrijwilliger bij Stichting SNTR, Syrische Vluchtelingen, en daar werkte ik al veel met kinderen. Dat vond ik superleuk om te doen, dus zodoende ben ik gaan oriënteren welke job dan bij me zou passen. Het onderwijs in was wel al eerder in me opgekomen, maar het diploma hiervoor had ik niet. Die stap werd ineens heel toegankelijk toen ik erachter kwam dat ik dat via het zij-instroomtraject van ECHT Onderwijs kon doen. In september 2022 ben ik begonnen met oriënteren. En na op meerdere scholen te hebben gekeken, kwam ik uit op het speciaal onderwijs. Dat is echt waar ik me op mijn plek voel!"

Waarom het speciaal onderwijs Tom's hart laat smelten? Je ziet het in onderstaande video.

 

Wat wil jij meegeven aan je leerlingen?

"Voor mij zijn twee dingen heel belangrijk. Het eerste is zelfredzaamheid. Ik wil de leerlingen graag helpen bij hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen en dan met name in praktische zaken. Hoe gedraag ik me, hoe doe ik mijn boodschappen. Maar ook wat verder kijken dan dat zodat ik ze echt kan helpen ontwikkelen in het proces met zichzelf. Daar krijg ik nou ECHT energie van. En het tweede is simpelweg gewoon plezier. Hoe kan je nou zelf een leuk en plezierig leven hebben? En vooral ook door met ze te kijken naar wat je eigen invloed daarop kan zijn. Als je die twee dingen aan iemand kan leren dan is het voor mij geslaagd."



Zelfredzaamheid en een plezierig leven hebben. Als je die twee dingen aan iemand kan leren dan is het voor mij geslaagd.

 

 

Hoe pas je dat toe in je lessen?

"Ja, op ontiegelijk veel verschillende manieren. We werken in het speciaal onderwijs op een plek waar leerlingen met veel problemen naar school komen, maar hier ook tegen veel problemen aanlopen. Voor mij is het echt de mooiste uitdaging om ze te helpen met iets te vinden waar ze wél plezier uithalen en dan daarmee aan de slag te gaan, in plaats van dat ze verdrietig door de school lopen omdat we niet kunnen aansluiten op iemands leerbehoefte en -plezier."

 

Hoe dat lesgeven er dan bij Tom aan toe gaat? Check de volgende video voor een aantal praktische voorbeelden.

Hoe is het om met Tom te werken? We vragen het zijn werkplekbegeleider Lisette.

"Tom is de eerste zij-instromer die we hier op het VSO Herenwaard begeleiden. Je merkt dat sommige onderwijscollega's in het begin toch nog wat onzeker zijn als het om mensen van buiten het onderwijs aankomt. Gaat dat wel iets zijn, wat weet iemand dan en kan dat allemaal wel? Daarom is het voor ons enorm fijn dat we hem voldoende begeleiding kunnen bieden. Onze ervaring met Tom heeft die twijfels echt wel doen laten verdwijnen. Tom is heel erg bevlogen, wil veel nieuwe dingen uitproberen en heeft ook echt een eigen visie op het onderwijs. Dat zijn dingen waar we samen veel over sparren en kijken waar kansen liggen voor de ontwikkeling van de leerlingen. Ik heb Tom de afgelopen maanden zó zien groeien in zijn rol. Voor het VSO Herenwaard is hij echt van toegevoegde waarde en überhaupt voor het onderwijs. Ik ben echt heel blij met hem!"

 

Welke meerwaarde Tom het klaslokaal in brengt volgens Lisette? Dit + een tip voor al haar onderwijscollega's ontdek je in onderstaande video.

 

Kun je geen genoeg krijgen van Tom's enthousiasme? Wij ook niet! Luister hier naar een aflevering van Onderwijs Radio, waarin Tom meer vertelt over zijn visie op onderwijs en hoe je écht maatschappelijke impact kunt maken als leraar.