In de rubriek ECHTE VERHALEN interviewen we onderwijsprofessionals over hun ervaringen. Zo ook enthousiaste docenten in spe die via ons het onderwijs ontdekken. Want; hoe ga je van spelen met het idee van werken in het onderwijs naar écht die stap naar het klaslokaal maken? Hoe bevalt dat in de praktijk en hoe ziet je toekomst er dan uit? We vragen het Rens, die begin dit jaar het voortgezet onderwijs ontdekte als Talent van Buiten.

 

Vertel, wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is Rens, 26 jaar en ik woon in Amsterdam. Begin dit jaar startte ik via ECHT Onderwijs als ondersteunend Talent van Buiten bij het Hermann Wesselink College in Amstelveen om daar te ontdekken of het onderwijs iets voor mij was.

 

Waarom wilde je het onderwijs ontdekken?

“Na mijn studie Marketing & Communicatie ben ik aan de slag gegaan bij een reclamebureau, maar ik merkte al snel dat dit het niet helemaal was voor mij. Elke dag achter een laptop zitten en weinig input en interactie met je omgeving. Ik gaf toen ook al bijles in statistiek en wiskunde in Tilburg en dat voelde als een veel dynamischere omgeving. Ik miste die echte interactie in mijn dagelijkse werkzaamheden. Samen met een loopbaancoach ben ik gaan kijken wat mijn kernkwaliteiten zijn en in welke beroepen ik deze beter zou kunnen benutten. Hier werd toen ook al meteen duidelijk dat het bijles geven beter aansloot  dan de baan bij het reclamebureau. Dus ging ik op onderzoek uit welke opties er allemaal waren qua opleidingen. Ik kan je wel vertellen dat het nogal een wirwar van opties was, waardoor ik erg twijfelde welk pad te kiezen. Ik heb natuurlijk ook nog maar net mijn studie afgerond, dus ik wilde eerst echt goed uitzoeken wat het beste bij mij past. Zo kwam ik bij ECHT Onderwijs terecht.”

 

“Eerlijk gezegd twijfelde ik eerst wel om het onderwijs in te gaan. Ik dacht: het is houterig en starrig. Daar heerst toch wel een stigma op. Maar na afgelopen maanden kan ik je zeggen, niks is minder waar. De school is juist heel levendig en dynamisch, elke dag is weer anders. Naast deze energieke omgeving vind ik de connectie die je opbouwt met de leerlingen het meest waardevol in het dagelijks leven als leraar. Ze maken zoveel ontwikkeling door binnen één jaar en daar maak je deel van uit. Dat vind ik echt iets bijzonders én tegelijkertijd een geweldige uitdaging. Want de leerlingen zoeken grenzen op bij zichzelf, maar ook bij mij en andere leraren. Maar ik kon vroeger zelf ook een belhamel in de klas zijn, dus het lukt me aardig om om te gaan met dit soort gedrag. Ik denk ook wel dat dat tot nu één van mijn grootste kwaliteiten is als docent in opleiding.”

 

Welke tip geef je mee aan anderen die zich oriënteren op het onderwijs?

“Ik zou zeggen, kijk vooral even mijn onderstaande video!

 

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van eerst een oriëntatietraject doen in het onderwijs?

“Oriënteren als Talent van Buiten is echt een mooie stap om te kijken of het onderwijs wat voor je is. Hermen, m’n talentmanager vanuit ECHT Onderwijs, heeft me daarin zo goed begeleid. Ik kwam dus terecht bij het HWC te Amstelveen, een middelbare school, waar ik de afgelopen maanden werkzaam was als onderwijsassistent. Zo kon ik eerst de omgeving leren kennen en kennis maken met alle facetten van het onderwijs. Tijdens deze ontdekkingstocht kon ik altijd even inchecken bij Hermen met vragen. Door deze combinatie van praktijkervaring opdoen en begeleiding kreeg ik echt een breed beeld, waardoor ik wist ‘Dit wil ik!’.”

 

"Met mensen werken zorgt voor veel meer verbinding!”

 

 

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

“Ik blijf! Ik ben gestart met de opleiding voor een tweedegraads lesbevoegdheid wiskunde en ik werk nu op het HWC, waar ik naast m’n opleiding twee á drie brugklassen wiskundeles ga geven. Dankzij de begeleiding en het eerlijke advies vanuit ECHT en de kansen die het HWC mij geeft kan ik nu deze stap maken naar iets dat écht bij mij past. Ik hoop dat ik een goed voorbeeld kan zijn van hoe juist ook mensen van buiten het onderwijs, zoals ik, een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het vak. Als docent heb je trouwens ook best veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen binnen het onderwijs. Dat wist ik van te voren niet. Als leraar leg je een mooie basis voor je verdere ontwikkeling. Vanuit daar kun je kijken naar verbreding van je expertise, zoals het geven van bijles, of meer in de richting van afdelingscoördinator. Vanuit zo’n functie ga je ook dieper aan de slag met de psychologie van het gedrag en de ontwikkeling van een leerling; dat lijkt me wel wat. Eén ding waar ik in ieder geval zeker van ben is dat ik niet meer terug ga naar een commerciële job. Die wereld vond ik wel leuk en spannend, maar aan het eind van de dag ben je toch vooral bezig met ‘hits scoren’. Ik voelde aan het eind van de werkdag dan toch minder voldoening. Je werkt vrij solistisch en feedback blijft oppervlakkig. Op een school is dat wel anders. Je wordt veel sneller bewust van je eigen gedrag en dat van een ander. Met mensen werken zorgt voor veel meer verbinding!.”

Ook nieuwsgierig of het onderwijs iets voor je is, maar vind je omscholen een te grote stap? Of wil je wel onderzoeken of een carrièreswitch naar het klaslokaal iets voor je is, maar heb je niet de financiële ruimte om dit op eigen houtje te doen? Dan is dit je kans! Ontdek net als Rens het onderwijs in een ondersteunende rol terwijl je salaris én ECHT goede begeleiding krijgt.

 

Ja, ik wil meer info