In de rubriek ECHTE VERHALEN interviewen we onderwijsprofessionals over hun ervaringen. Zo ook enthousiaste docenten in spe die via ons het onderwijs ontdekken. Want; hoe ga je van het ene uiterste, zoals de hypotheekwereld, naar het andere uiterste, het onderwijs? Hoe bevalt zo'n carrièreswitch in de praktijk en hoe ziet je toekomst er dan uit? We vragen het Dawn, die begin vorig jaar het basisonderwijs ontdekte als Talent van Buiten.

 

Vertel, wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is Dawn, ik ben 26 jaartjes jong en ik heb sportmarketing & commerciële economie gestudeerd. Naast deze opleiding werkte ik voor een jaar als hypotheekspecialist. Afgelopen zomer heb ik de keuze gemaakt om het onderwijs in te gaan. Nu werk ik via ECHT Onderwijs op de Agnesschool in Rotterdam.”

 

Waarom de stap naar het onderwijs?

“Ik denk vooral willen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Kinderen kunnen heel onverwachts zijn, dat vind ik zo leuk. Heel speels, eerlijk, oprecht en een hele andere kijk die zij hebben. Daarbij vind ik het ook leuker om bezig te zijn met kinderen dan met volwassenen, haha! Hiervoor zat ik lange dagen op kantoor wat snel saai en eentonig werd. Hier kreeg ik totaal geen energie van. Ik heb binnen mijn opleiding ook gymles gegeven dus 1 en 1 was 2 voor mij! Tijdens een open dag ontdekte ik de trajecten van ECHT en ik dacht en voelde meteen: ‘Dit is echt wat ik wil gaan doen’. Ik was natuurlijk al gewend om te werken, dus ik zag mezelf niet nog 4 jaar lang studeren. Nu geef ik les aan groep 3/4 en dit is wat ik het allerleukst vind om te doen!”

 

Je hebt buiten het onderwijs ervaring opgedaan, wat voor waardevols breng je hieruit mee?

“Vanuit mijn stukje sportmarketing & commerciële economie is dat de creativiteit; met deze bril kijk ik altijd naar mijn lessen. Ook het sportieve, het stukje bewegen. Je bent niet -hoe lullig het ook klinkt- ‘een student die net van school komt die voor het eerst een studie doet.’ Dat ben je niet, je neemt juist heel veel ervaring mee. Deze ervaring is heel waardevol voor de manier van lesgeven. Ik vorm mijn lessen rondom spelenderwijs leren. Mijn dramales laatst heeft zo’n indruk gemaakt dat ze iedere week vragen of ze weer dramales kunnen krijgen, ha! Ik ben erg blij dat ze mijn aanpak als heel leuk ervaren én er ook meteen bepaalde dingen uit leren.”

 

Zitten er ook mindere kanten aan werken in het onderwijs?

“Op sommige momenten kan het best even zwaar zijn. Ik zie ook kinderen die het een stuk moeilijker hebben dan dat ik zelf ben gewend vanuit mijn jeugd. Moeilijke momenten kan ik best loslaten, maar vergeten doe je ze niet. Gelukkig is deze school een Lekker Fit-school, wat betekent dat de kinderen warm eten als lunch krijgen. Er is ook ontbijt voor kinderen die thuis nog niet hebben ontbeten. Zo hoeft er hier in ieder geval geen honger te zijn.” 

 

“Je bent niet - hoe lullig het ook klinkt - een student die net van school komt die voor het eerst een studie doet. Dat ben je niet, je neemt juist heel veel ervaring mee. Deze ervaring is heel waardevol voor de manier van lesgeven.”

 

 

 

Geef je allerlei verschillende lessen of heb je een paar standaardlessen?

“Op maandagen geef ik taal en begrijpend lezen, op vrijdagen geef ik rekenen, taal en spelling. Deze week geef ik daarnaast voor het eerst een geschiedenisles aan groep 4; best spannend hoe ze dit gaan ontvangen! De informatie voor in m'n lessen neem ik mee vanuit de opleiding en de rest vanuit de school. Ondanks het vaste lessenritme is iedere week weer anders. In het begin is het natuurlijk zoeken naar de manier van lesgeven en je moet ook je collega’s leren kennen. Gelukkig ben ik hier supergoed ontvangen en word ik veel vrijgelaten in hoe ik mijn lessen maak.”

 

Heb je een tip voor mensen die aan het onderzoeken zijn of zij het onderwijs in willen?

“Ja! Ga op je eigen praktijkonderzoek: bezoek een school en kijk een dagje mee. Dan ga je snel genoeg voelen of het onderwijs echt wat voor je is. Of volg het orientatietraject vanuit ECHT, waarin je kan kijken of het onderwijs bij je past. Je haalt hier namelijk heel veel moois uit."

 

Wat voor moois dan?

“Onvergetelijke momenten, vooral wanneer de kinderen laten zien dat je ze onwijs dankbaar zijn. Natuurlijk denk je ook wel eens ‘Wat doen ze nou weer voor geks, wat gebeurt hier nou?!’, maar het vrolijke, eerlijke en pure van kinderen vind ik oprecht zo mooi. Plus dat ik mij hier heel erg gewaardeerd voel, wat natuurlijk altijd fijn is.”

 

Benieuwd hoe Dawn haar toekomst als juf in het onderwijs eruit ziet? Bekijk het in onderstaande video!


Ook nieuwsgierig of het onderwijs iets voor je is, maar vind je omscholen een te grote stap? Of wil je wel onderzoeken of een carrièreswitch naar het klaslokaal iets voor je is, maar heb je niet de financiële ruimte om dit op eigen houtje te doen? Dan is dit je kans! Ontdek net als Dawn het onderwijs in een ondersteunende rol terwijl je salaris én ECHT goede begeleiding krijgt.