1. Communities durven benutten

Sharing is caring: onderzoek toont aan dat wanneer je samen leert, ontwikkelt en deelt, je succesvoller bent en meer werkgeluk ervaart. Maar leraren zien soms maar weinig collega’s op een dag. Je geeft les, hebt gesprekken met leerlingen, eet even snel een boterham in je klaslokaal en bent bezig met het nakijken van toetsen achter je bureau. Dan is het de uitdaging om tóch de verbinding op te zoeken met gelijkgestemden. Gelukkig kan dat ook digitaal, bijvoorbeeld op social media of binnen een community voor docenten. Het is een goede manier om ervaringen uit te wisselen (je bent nooit alleen!), te sparren over ideeën en inspiratie op te doen. Liever face-to-face contact? Wij organiseren intervisiesessies op thema en twee keer per jaar fysieke community-events. Samen leren én socializen, win-win!

2. Techniek en innovaties ownen

Je hoeft echt niet iedere dag flipping the classroom (lees: leerlingen thuis digitaal de lesstof tot zich laten nemen zodat er in de les ruimte is voor andere dingen zoals opdrachten maken) toe te passen of BYOD (bring your own device: leerlingen flexibel laten werken op een manier naar keuze) te gebruiken. Maar het is natuurlijk wel lekker als je technologische mogelijkheden vóór je kunt laten werken in plaats van tegen je. Je leerlingen zijn digitaal vaardig, dus is het als 21e-eeuwse docent ook verstandig als je de basics van handige tools begrijpt. Wie weet ontdek je een manier waarop je je werkdruk kunt verlichten en je meer interactie met je leerlingen kunt creëren. Hoe ga je bijvoorbeeld om met innovaties als ChatGPT? Luister hier onze podcast hierover.

3. Weten waar je informatie kan vinden

Let me Google that for you: het internet staat bol van informatie waar je als docent je voordeel mee kunt doen. Neem nou blogs als de onze of bijvoorbeeld Tumult; je vindt hier tal van tips en tricks die jouw leven als docent een beetje makkelijker maken en waardoor je beter kunt aansluiten bij jouw leerlingen. Maar ook op de website van bijvoorbeeld Kennisnet of zelfs sociale media als Pinterest kun je informatie vinden die je kan helpen om je lessen waardevoller te maken. En wat denk je van LessonUp? Een database van lessen van anderen, zodat jij het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden en docenten elkaar over en weer kunnen inspireren. Luister hier onze podcast met LessonUp-oprichter Jan-Wolter Smit.

4. Communicatie-game strong 

Wij gewone stervelingen communiceren al wat af op een dag, laat staan leraren: met leerlingen, ouders, op sociale media, mailtjes die binnenkomen op je telefoon, netwerken. Dat vraagt om uitstekende communicatievaardigheden, net als spreekvaardigheden en schrijfvaardigheden. Of je ze nou gebruikt om kennis over te brengen, relaties met ouders te managen, te bloggen of vloggen; ze moeten on point zijn. Misschien ga jij wel een stapje verder en word je de volgende lerarenhit op TikTok? Populariteit bij je leerlingen gegarandeerd! De keerzijde is dat je ook absoluut de tijd moet nemen om niet online en beschikbaar te zijn. Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn en binnen een uur alle e-mails te beantwoorden. Weten wanneer niét aan te staan zodat je op kan laden is met recht een skill.

5. Nee durven zeggen

In het verlengde van niet altijd aan staan: durf nee te zeggen. Voor veel mensen is ‘nee’ een moeilijk antwoord om te geven als ze gevraagd worden iets te doen. Toch is het belangrijk dat je als docent in deze tijd goed kunt aangeven wanneer je ergens géén tijd voor hebt. Leraren die voorop lopen en bezig zijn met vernieuwingen, worden veel gevraagd voor extra dingen omdat ze een voorbeeld zijn voor anderen. Veel docenten vinden het dan ook moeilijk om nee te zeggen, het zit immers in hen om anderen te helpen. Maar zoals een bekende tegeltjeswijsheid luidt: als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je anderen ook niet helpen.

6. Altijd hongerig om te blijven leren

We leven in een constant veranderende wereld en het onderwijs is daar een weerspiegeling van. Docenten staan in het middelpunt van de samenleving, en worden daarom (nog meer dan anderen) uitgedaagd om continu in te spelen op de veranderende behoefte van leerlingen. Daarvoor moet je zelf ook een flinke portie leergierigheid bezitten, oftewel een growth mindset: fouten durven maken en jezelf onderdompelen in nieuwe dingen, zodat je blijft groeien. Gelukkig is blijven leren en jezelf ontwikkelen vandaag de dag heel toegankelijk, ook voor leraren. Zo kun je je via onze ECHT Academie op persoonlijk en professioneel vlak steeds weer uitdagen. Lees hier over de 3 manieren waarop leraar worden jouw persoonlijke ontwikkeling weer een boost geeft.

7. Persoonlijk leiderschap

Je bent een professional. Je hebt de bevoegdheid om les te geven en je weet hoe je een klas vol leerlingen moet benaderen. Je ziet wanneer een leerling het moeilijk heeft en je weet hoe je de leerervaring van een leerling kunt verrijken. Bezig zijn met je eigen ontwikkeling is altijd aan te raden, welk beroep je ook hebt. Maar voel je niet gedwongen om op elke trend in technologie in te springen om maar relevant te zijn. Goede leraren weten de perfecte balans te vinden tussen eigen kennis en vaardigheden en welke tools handig en nuttig zijn om te gebruiken. Maar bovenal is weten wie je zelf bent, wat je goed kan én wat je valkuilen zijn essentieel voor een toekomstbestendige lerarentoolkit.